Wednesday, April 3, 2013

Vreau un buldog! Ce trebuie sa stiu?


Daca vrei sa-ti iei si tu un companion asemeni mie, trebuie sa afli ce spun specialistii despre noi, buldogii francezi.

Descrisi ca fiind ,,clovni in haine de filozofi'', adorabilul buldog francez  a fost si este un caine de companie de talie mica, energic si foarte atasat de stapan.

( n.r. Asadar, voi cei care ma confundati cu o rasa amenintatoare – talk to the paw! Ati auzit, sunt adorabil da!?!)

Aspectul exterior 
Rasa are aspectul unui mastiff pitic cu un corp in forma de para, cu umerii si gatul bine dezvoltate si bazin mai ingust.
Blana este scurta si lucioasa, catifelata in  zona capului, are fata turtita (brahicefal) si elementul distinciv, urechile ca de liliac.
Coloritul este important doar daca vorbim de cainii pentru expozitie cand trebuie sa se incadreze in urmatoarele categorii: dungatul (bridle) sau dungatul cu alb, cafeniu si alb. Faptul ca buldogul tau francez nu se incadreaza in aceste standarde nu inseamna ca nu este tot o rasa pura, sau nu intruneste caracteristicile specifice rasei, din contra.
Ochii sunt proeminenti, rotunzi si inchisi la culoare. Nasul este scurt si  turtit, buza superioara atarnand peste cea inferioara. Pielea de la nivelul capului si gatului este ,,lasata’’ si formeaza pliuri.
Greutatea ideala este de 13kg sau mai putin, niciodata un trebuie lasat sa depaseasca greutatea máxima pentru ca pot aparea importante probleme de sanatate.

Necesarul de miscare a unui buldog francez este mediu, iar daca are tendinta sa se suprasolicite trebuie intotdeauna temperat pentru ca structura nu ii permite acest lucru si pot aparea problema respiratorii.
Desi pare sa se integreze mai bine in familiile cu membri mai maturi, buldogul francez este un companion tolerant cu copiii, dat fiind caracterul sau maleabil. Se intelege bine cu alte animale, desi de cele mai multe ori prefera sa fie unicul animal de companie din familie.

Este receptiv si inteligent, fiind usor de dresat, insa cand vorbim de antrenamente fizice acesta poate dezvolta probleme respiratorii in urma antrenamentelor exagerate si extenuante, a emotiilor puternice si temperaturilor ambientale ridicate. Ideal este un climat racoros, iar daca nu este posibil, atunci trebuiesc evitate plimbarile lungi atunci cand este foarte cald.

Aspecte particulare si afectiuni
Datorita structurii brahicefale fornaie, sforaie si elimina gaze intensTot din aceeasi cauza poate dezvolta probleme respiratorii, oculare si cutanate( in principal in zona faldurilor). Femelele prezinta dificultati la nasterea puilor, in foarte multe cazuri apelandu-se la cezariana.
Stenoza nazala si valul palatin alungit sunt afectiuni congenitale majore. Sunt operabile, insa fiind extrem de riscante trebuiesc indelung studiate plusurile si minusurile. In ceea ce priveste interventiile chirurgicale, bulldogul francez nu este un bun candidat al anesteziilor, motiv pentru care se impune un set complet de analize inaintea oricarei proceduri, precum si folosirea oxigenului sau intubarii.
Infarctul din cauza supraincalzirii – pentru ca nu se pot ventila suficient de bine, nu trebuiesc niciodata tinuti in caldura sau masina.
Dermatita faldurilor faciale este o iritatie a pielii care se produce datorita secretiilor ce raman intre pliurile faciale
Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului.
Dermatita atopica
Displazii
Durata medie de viata este de circa 12 ani.

Istoric
In secolul 19 tesatorii din Nottingham, Anglia, au selectat progresiv rasa de bulldog pentru a obtine asa-numitul catel de stat in poala. In timpul revolutiei industriale si crizei economice din Angliamuncitorii au emigrat in Franta in cautare de lucru, luand cu ei si Toy-BulldogiiAcestia erau perfecti pe ntru apartamentele si casele micute in care locuiau muncitorii. Din incrucisarile acestor toy-bulldogi cu terrierii de talie mica s-a creat rasa buldog francez. Catre sfarsitul sec. 19 buldogul francez avea deja o cota inalta de popularitate atat printre muncitorii din suburbiile franceze, cat si printre curtezane care ii adorau fizionomia si caracterul incantator. Nici personalitatile un au fost ocolite de charm ul bulldogului francez, printre cei cuceriti de ei fiind regele Edward al VII-lea, Toulouse-Lautrec, Degas, Mistinquette, Colette, Mac Orland.

No comments:

Post a Comment